Най-важното качество, което трябва да притежава следващия председател на ВКС,

...
 Най-важното качество, което трябва да притежава следващия председател на ВКС,
Коментари Харесай

Теодор Славев: Според гражданите следващият председател на ВКС трябва да устоява на натиск

 
" Най-важното качество, което би трябвало да има идващия ръководител на Върховен касационен съд , съгласно жителите е професионализмът, честността, способността да устоява на напън и въздействие, да има визия по какъв начин да усъвършенства работата на съда и да е деен участник в промените на правосъдната система. Като други значими качества жителите дефинират политическата самостоятелност, да се употребява с положително име в обществото, както и да има дарба за работа в екип ", уточни в " Преди всички " Теодор Славев от  Българския институт за правни начинания .

По поръчка на Българския институт за правни начинания бе извършено национално представително социологическо проучване на тематика „ Какъв би трябвало да е идващия ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) “. Изследването е осъществено от организация „ Глобал Метрикс “ в интервала 12-24 октомври 2021 година посредством 1007 ефикасни изявленията, образувани в двустепенна гнездова квотна извадка, с критерии на асортимент по признаците: възраст, пол, обучение и вид на обитаемото място.

Целта на изследването е да ревизира осведомени ли са българските жители с работата на Върховния касационен съд , какъв съгласно тях би трябвало да бъде идващият ръководител на съда.

Припомняме, че на 28 октомври изтече опцията за номиниране на претенденти за ръководител на Върховен касационен съд. Към момента единствената кандидатурата е на заместник-председателят на Върховен касационен съд – арбитър Галина Захарова , която бе издигната с единогласие от всички 83 съдии, участвали на съвещанието на Пленума на Върховен касационен съд, като самата тя не е взела присъединяване в гласуването.



През 2019 година от института пряват сходно проучване за това какъв основен прокурор чакат жителите преди избирането на Иван Гешев на поста.

Генерален извод от актуалното проучване е, че българското общество като цяло е едва заинтригувано от кадровите въпроси на съдилищата .  На питането знаят ли кой е настоящия ръководител на Върховен касационен съд едвам 34,6% от интервюираните дават отговор вярно.

" Друг забавен извод от проучването е за целите в работата на идващия ръководител на Върховен касационен съд . Бгарите дефинират като най-съществен приоритет достъпа до правораздаване. Това значи, че на процедура обществото усеща съда като отдалечена институция, която не е деен участник в общностния живот. На второ място запитаните са показали като значим приоритет ефикасното потребление на правните механизми, посредством които може да се усъвършенства работата на съда .

На трето по значимост място се откроява отстояването независимостта на съдиите , което ни приказва за това, че първо, в обществото има чувство за проблеми при независимостта на съдии и второ, че жителите възприемат ръководителя на Върховен касационен съд като самобитен представител на съдийската общественост ", съобщи пред БНР Славев.

Въпросникът на проучването включва и лист с съответни имена на изтъкнати магистрати и адвокати, от които респондентите можеха да посочат желано от тях име за ръководител на Върховен касационен съд. 57% не разпознават нито едно името от листата, а 10,6 %  не могат да преценяват кого биха желали да видят като ръководител на Върховен касационен съд.

Интересни отговори са дали жителите на въпроса: „ Кой би трябвало да избира ръководителя на Върховния касационен съд? “. Според по-голяма част от обществото ръководителят на Върховен касационен съд би трябвало да бъде избиран директно от всички съдии в страната (21,3%), до момента в който 20,5% смятат, че той би трябвало да се избира от всички жители. Въпреки това би трябвало да се означи, че интернационалните стандарти и рекомендации са безапелационни в поддръжка на избора на магистрати от строго профилиран професионален орган при справедливи критерии и транспарантни процедурии, написа още в проучването на Българския институт за правни начинания .
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР